Fordonskännedom och manövrering Däcken, din kontakt med vägen

Mopedens däck

Att ha bra däck är viktigt på alla fordon. Däcken är din kontakt med underlaget. Olika fordon har olika krav när det kommer till mönsterdjup och enkelt uttryckt är kraven högre ju större och ju tyngre fordonet är.

Moped klass l och moped klass ll är små fordon och det finns ingen lag om minsta mönsterdjup till mopeder. Kravet på däcken är att cordväven inte får synas. Cordväven är däckets skelett av metalltrådar.

Även om lagen inte ställer så stora krav på dina däck ska du tänka på din säkerhet. Byt däck innan de blir för slitna.

Tänk även på att även lufttrycket påverkar köregenskaperna. Rätt lufttryck för ditt fordon hittar du i instruktionsboken. För lågt lufttryck ger sladdriga köregenskaper och drar mer energi för att rulla. För högt lufttryck ger sämre väggrepp. Detta gäller för alla fordons däck.

A-traktorns däck

Kravet på A-traktorns däck är samma som på personbilar vid sommarväglag. 1,6 mm mönsterdjup på slitbanans mittersta 75%. Vinterdäck är det inte lag på att använda, men det är säkrare att åka på. Vid vinterväglag finns frost, is, snö eller snömodd (slask) på vägen. Om du väljer dubbdäck på din A-traktor får de användas 1 oktober till 15 april eller när vinterväglag råder.

Dubbade eller dubbfria vinterdäck

Dubbade vinterdäck ger bra grepp på både snö och is. Dubbdäcken ruggar upp isiga och snöiga vägar. De hjälper alltså till att ge bättre grepp på vägarna när det är vinterväglag. När det inte är vinterväglag river de upp partiklar som kan vara farliga att andas in. Dubbfria vinterdäck brukar även kallas för friktionsdäck. De ger bra grepp på snö och snömodd men är sämre på is. Dubbfria däck sliter mindre på vägarna än dubbdäck. Man kan som en sammanfattning säga att om du kör där det är riktig vinter talar det för dubbdäck, men kör du mest på barmark är dubbfria däck att föredra.

Mopedbilens däck

När det gäller mopedbilens däck är kraven samma som för tvåhjuliga mopeder. De behöver inte ha mönsterdjup på däcken. Det är inte heller krav på vinterdäck under vintern. Sommardäck med mönster ger mycket bättre grepp när det regnar och att köra med sommardäck på vintern kan vara direkt farligt. Här bör ditt sunda förnuft tala. Använd däck som ger dig bra grepp helt enkelt. Vid val av vinterdäck kan du tänka på samma sätt som texten om A-traktorns däck.