Fordonskännedom och manövrering Last och passagerare

Att skjutsa med tvåhjulig moped

Både att skjutsa någon och att åka med bakpå en moped är en konst. Om både förare och passagerare har fått vana och övning är det ingen större skillnad mot att köra själv. När du skjutsar någon ska du försöka ha en mjuk och planerad körning. Den ökade vikten gör det lite trögare att både gasa, bromsa och styra. När du åker med bakpå ska du vara så följsam som möjligt. Sitt nära föraren och kläm fast dig med knäna. Titta långt fram och åt samma håll som föraren i svängarna. Målet är att förare och passagerare ska vara som en person på mopeden. Om din passagerare är under 15 år bär du som förare ansvaret för att denne har hjälm. Barn under 7 år får ha cykelhjälm eller ridhjälm när de åker med som passagerare.

Se till att din moped är godkänd för passagerare och att inte maxlasten överskrids.

Mopedbil och A-traktor

Om du vill köra med passagerare i din mopedbil eller A-traktor måste fordonet vara godkänt för det. Du kan kontrollera detta i registreringsbeviset. Där kan du också se hur mycket du får lasta i ditt fordon. I en mopedbil räknas både du och din passagerare som last. För A-traktorer ingår 75 kilo förare i tjänstevikten men passagerare räknas som last.

En A-traktor får inte ha något bagageutrymme och det ska inte vara möjligt att sitta i baksätet. Det är tillåtet att ha sittplatser för en eller två passagerare bredvid förarsätet.