Trafikregler Att köra om

Att köra med de fordon som förarbevis och Am-körkortet ger rätt till handlar såklart mer om att bli omkörd än att själv köra om. Du kommer ofta få vara beredd på att underlätta omkörningar. Tittar du ofta bakåt och ser när fordon kommer ikapp kan du ofta köra lite närmare kanten just när omkörningen ska ske. Då förstår den som kör om dig att du är beredd och har koll på att de kommer.

När du själv kör om gäller det att noga se sig för framåt så du har plats och hinner köra om. Jätteviktigt är också att titta bakåt så ingen kör om dig samtidigt.

Det finns två sorters omkörning:

I den flygande omkörningen lyckas du planera så det är fritt direkt när du kommer ikapp. Då kan du köra om på en gång med fart.

Ibland kommer du ikapp ett långsammare fordon när det är är det dålig sikt framåt eller så kommer mycket trafik bakom dig som kör om. Då hamnar du bakom i samma låga fart som den du tänkt köra om. När det blir fritt tar du fart och gör en accelererande omkörning. Tänk på att inte ligga för nära bakom inför en accelererande omkörning. Håller du avstånd så du kan börja gasa innan det är fritt och köra om mer effektivt.