Trafiksäkerhet Hjälm

Som mopedförare är du inte lika skyddad som de som sitter i fordon med kaross runt sig. Tillsammans med exempelvis gående och cyklister tillhör du gruppen oskyddande trafikanter. Hjälm är ett krav för alla mopedförare både av moped klass 1 och klass 2. Om du skjutsar någon måste båda bära hjälm. Hjälmen ska vara av samma sort som mc-förare använder och vara E-märkt för att vara godkänd. Skjutsar du barn under sju år får de ha ridhjälm, skidhjälm, cykelhjälm eller likande. Du får köra tre- eller fyrhjulig moped med karosseri utan hjälm om det istället finns säkerhetsbälte. Den nya typen moped klass 2 som har trampor och en hjälpmotor med högsta effekt på 1 kW som hjälper till upp till högst 25 km/h har endast krav på cykelhjälm. För att räknas som cykel får hjälpmotorn inte vara starkare än 250 W. (0,25 kW)

Hjälmen måste ha bra passform för att skydda dig vid en olycka. När du köper en ny hjälm ska den kännas lite för liten. När du använder hjälmen kommer den att forma sig efter ditt huvud. En hjälm som sitter bekvämt vid köpet brukar bli för stor när du använt den ett tag. En begagnad hjälm har om den använts format sig efter någon annans huvud och ger därför ett sämre skydd. Testa så att hjälmen verkligen sitter riktigt genom att skaka på huvudet och kolla så att hjälmen följer med i rörelserna. När du spänt fast hakbandet ska hjälmen heller inte gå att få av. Hakbandet ska sitta så du inte får in mer än ett finger mellan hakan och bandet. Risken om hakbandet sitter för löst vid en olycka är du antingen tappar hjälmen eller att hjälmen glider bakåt och du får hakbandet runt halsen.

Välj gärna en hjälm i en färg som syns tydligt. Det är tyvärr vanligt att andra trafikanter inte upptäcker dig i tid.

För att skydda ögonen från insekter och stenskott ska du använda hjälmens visir. Ett repigt eller smutsigt visir ger dålig sikt, särskilt i mörker. Det finns medel som både rengör visiret och gör så att det inte immar igen. Även ett så kallat pin-lock på visirets insida hjälper mot imma. Om hjälmen saknar visir använder du istället crossglasögon eller liknande. Det finns modeller som du kan ha vanliga glasögon under.

Ungefär hälften av alla mopedister som omkommit i en mopedolycka har inte använt hjälm eller tappat den vid olyckan.

Olika typer av hjälmar

Det finns många olika hjälmar att välja på. Det viktigaste är att du hittar en som sitter bra och är E-märkt.

  • Integralhjälmen täcker både ansikte och haka. Den har inga skarvar vilket ger ett bra skydd.
  • Crosshjälmen har en nedre del som sticker ut för att underlätta andningen vid ansträngning. Denna hjälm har inget skydd för ögonen så här använder du glasögon.
  • Den öppna hjälmen saknar skydd för både haka och ansikte. Vissa öppna hjälmar finns med visir. Annars använder du glasögon även till denna hjälm.
  • Den öppningsbara hjälmen har skarv vid kinderna och hakpartiet som kan fällas upp. Den är en blandning av integralhjälm och öppen hjälm.

Välj helst en hjälm som skyddar ansiktet och hakan. Statistiken visar att de ger det bästa skyddet.

Du som förare är ansvarig för att din passagerare under 15 år använder hjälm. Om polisen stoppar dig när du skjutsar någon under 15 år som inte bär hjälm är straffet böter 2 500 kr.