Trafiksäkerhet Skyddsutrustning

Hjälmen är den enda och den viktigaste skyddsutrustningen du måste bära som mopedist. Men det finns annan skyddsutrustning som kan skydda dig vid en eventuell trafikolycka. En mogen mopedist är medveten om riskerna i trafiken och använder ordentlig skyddsutrustning oavsett sträckans längd.

Handskar

Du kommer garanterat ta emot dig med händerna om du kör omkull. Därför är det bra att använda handskar även på sommaren. Det finns smidiga sommarhandskar som skyddar händerna utan att bli för varma. När det är kallare ute ger handskarna dig både skydd och värme. Med kalla stela händer blir det svårare att hantera mopeden.

Heltäckande kläder

Det finns för många exempel på mopedister som kört omkull eller krockat i shorts och t-shirt. Heltäckande kläder gör att huden slipper ta den första kontakten med underlaget. Kläder med starka färger syns bättre. Vid körning i mörker är det bra med reflexväst.

Kraftiga skor

Använda kraftiga skor eller kängor med högt skaft. Då ökar chanserna att de sitter kvar på foten vid en olycka.

Ryggskydd

Kanske har du ett ryggskydd när du åker snowboard eller en skyddsväst när du rider? Många mc-förare använder sitt ryggskydd från mc-åkandet i skidbacken. Ryggen är en känslig del av kroppen som är värd att skydda.

Hjälmhuva

En hjälmhuva kan bäras under hjälmen. Den hjälper dig att hålla värmen och håller även din hjälm fräsch längre.