Fordonskännedom och manövrering Besiktning

I Sverige finns lagar om besiktning av fordon. Detta för att vi ska ha säkra fordon i trafiken som inte släpper ut onödigt mycket miljöskadliga ämnen. Om du inte besiktar din bil i tid får den körförbud.

Hur ofta ska bilen kontrollbesiktas?

Vanliga personbilar ska besiktas första gången senast 36 månader efter den månad då den togs i trafik första gången. Andra gången senast 24 månader efter den månad då den första besiktningen utfördes. Därefter senast 14 månader efter den månad då dess föregående besiktning utfördes. När bilen blir 30 år gammal räknas den som veteran, och då får den köras 24 månader mellan besiktningarna. En bil som blivit godkänd på besiktningen när den är 50 år gammal eller äldre behöver aldrig mer besiktigas.

Inför besiktning

Du måste besikta din bil hos ett godkänt besiktningsföretag. Ibland kan du få reklam från besiktningsföretag när det är dags för besiktning, men du som ägare är ansvarig att din bil besiktigas i tid. Du kan gå in på transportstyrelsens hemsida och fylla i bilens registreringsnummer under "fordons- och ägaruppgifter" för att se bilens besiktningsstatus.

Efter besiktning

Om besiktningsföretaget hittar felaktigheter på din bil måste du rätta till dem så snabbt som möjligt. Om det krävs en ombesiktning ska den göras senast inom en månad för att inte få körförbud och inom två månader för att inte behöva besiktiga om hela bilen. Upptäcks farliga fel måste bilen bärgas från platsen.

Bra att veta

  • Om en polis eller bilinspektör misstänker att din bil inte är säker nog i trafiken eller om de misstänker brott har de rätt till att utföra en så kallad flygande besiktning.
  • Om du gör större förändringar på din bil måste du registreringsbesikta den inom en månad. Större förändringar innefattar exempelvis motorbyte till en annan motor än original eller omlackning till en annan färg så att registreringsbeviset inte längre stämmer.

Gör en säkerhetskontroll själv på bilen före besiktningen för att undvika onödiga nedslag, som att belysningen inte fungerar eller att varningstriangeln saknas.