Facebook pixel

Fordonskännedom Besiktning

I Sverige så måste du enligt lag besikta din bil för att säkerställa att bilen är säker i trafiken och att den inte släpper ut onödigt mycket miljöskadliga ämnen. Om du inte besiktar din bil får den körförbud.

Hur ofta ska bilen kontrollbesiktas?

Vanliga personbilar ska besiktas första gången senast 36 månader efter den månad då den togs i trafik första gången. Andra gången senast 24 månader efter den månad då den första besiktningen utfördes. Därefter senast 14 månader efter den månad då dess föregående besiktning utfördes. När bilen blir 30 år gammal räknas den som veteran, och då får den köras två år mellan besiktningarna. En bil som blivit godkänd på besiktningen när den är 50 år gammal eller äldre behöver aldrig mer besiktigas.

Inför besiktning

Du måste besikta din bil hos ett godkänt besiktningsföretag, exempelvis Bilprovningen. Ibland kan du få utskick från besiktningsföretag när det är dags för besiktning men du bör inte förlita dig på att du kommer få ett utskick. Det är du som ägare som är ansvarig att din bil besiktigas i tid. Du kan gå in på transportstyrelsens hemsida och fylla i bilens registreringsnummer under "fordons- och ägaruppgifter" för att se bilens besiktningsstatus.

Efter besiktning

Om besiktningsföretaget hittar felaktigheter på din bil är du tvungen att rätta till felen som påpekats så snabbt som möjligt. Om det är något allvarligt så kan de kräva att du måste göra en ombesiktning för att inte få körförbud.

Bra att veta

  • Om en polis eller bilinspektör misstänker att din bil inte är säker nog i trafiken eller om de misstänker brott har de rätt till att utföra en så kallad flygande besiktning.
  • Om du gör större förändringar på din bil måste du registreringsbesikta den inom en månad. Större förändringar innefattar exempelvis motorbyte, omlackning till en annan färg och byte av växellåda.
  • Gör en säkerhetskontroll själv på bilen före besiktningen för att undvika onödiga nedslag, som att belysningen inte fungerar eller att varningstriangeln saknas.