Facebook pixel

Fordonskännedom Besiktning

I Sverige så måste du enligt lag besikta din bil för att säkerställa att bilen är säker i trafiken och att den inte släpper ut onödigt mycket miljöskadliga ämnen. Om du inte besiktar din bil kommer bilen att få körförbud.

Hur ofta ska bilen kontrollbesiktas?

Om du har en ny bil ska den kontrollbesiktas första gången när den är 3 år gammal och den andra gången 2 år efter den första kontrollbesiktningen. Därefter ska du kontrollbesikta din bil varje år.

Till och med den 20 maj 2018 är det den sista siffran i registreringsnumret som avgör vilken månad din bil ska kontrollbesiktas. Denna månad kallas för bilens inställelsemånad. Det är dock möjligt att kontrollbesikta bilen två månader före och två månader efter ordinarie inställelsemånad, denna period kallas för bilens inställelsetermin. Det finns inga bilar som har sin inställelsemånad i maj och juni, men du kan fortfarande besikta din bil under dessa månader om de ingår i din bils inställelsetermin.

Nya besiktningsregler (gäller från och med 20 maj 2018)

Vanliga personbilar ska besiktas första gången senast 36 månader efter den månad då den togs i trafik första gången. Andra gången senast 24 månader efter den månad då den första besiktningen utfördes. Därefter senast 14 månader efter den månad då dess föregående besiktning utfördes. Det införs även besiktningskrav för A-traktorer.

När de nya reglerna börjar gälla får vissa fordon ett nytt datum för nästa besiktning, ett datum som ligger närmare i tid. Var därför uppmärksam på att datumet för nästa besiktning som står på det senaste besiktningsprotokollet kan vara felaktigt, eftersom det datumet baseras på de nuvarande reglerna. Med de nya reglerna innebär det att man tar bort de fasta besiktigningsperioderna som baserades på registreringsnumrets slutsiffra.

Inför besiktning

Du måste besikta din bil hos ett godkänt besiktningsföretag, exempelvis Bilprovningen. Ibland kan du få utskick från besiktningsföretag när det är dags för besiktning men du bör inte förlita dig på att du kommer få ett utskick. Det är du som ägare som är ansvarig att din bil besiktas inom inställningsterminen.

Efter besiktning

Om besiktningsföretaget hittar felaktigheter på din bil är du tvungen att rätta till felen som påpekats så snabbt som möjligt. Om det är något allvarligt så kan de kräva att du måste göra en ombesiktning för att inte få körförbud.

Bra att veta

  • Om en polis eller bilinspektör misstänker att din bil inte är säker nog i trafiken eller om de misstänker brott har de rätt till att utföra en så kallad flygande besiktning.
  • Om du gör större förändringar på din bil måste du registreringsbesikta den inom en månad. Större förändringar innefattar exempelvis motorbyte, omlackning till en annan färg och byte av växellåda.
  • Från och med den 20 maj 2018 gäller nya besiktningsregler.
  • Om du är osäker på när du ska besikta ditt fordon kan du dubbelkolla detta hos Transportstyrelsen.