Teoricentralen faktabanken sverige

Hur går uppkörningen till?

Uppkörningen, eller körprovet, är ofta en nervös situation. Här går vi igenom vad du kan förvänta dig steg-för-steg så att du kan förbereda dig i förväg.

Det är ofta nervöst inför uppkörningen, men vi finns här för att förklara att det inte alls är något farligt. Så länge som du har övat och känner dig redo för uppkörningen så går det nog galant.

Nedan går vi igenom hur en uppkörning går till steg-för-steg.

  1. Du börjar vanligtvis med att genomföra en säkerhetskontroll av bilen. Detta innebär exempelvis att du kontrollerar så att belysningen eller torkarbladen funkar som de ska.
  2. I nästa steg så behöver du vara medveten om vilka risker som eventuella brister kan leda till. Det vill säga, om du skulle upptäcka att något inte fungerar i det första steget, så ska du kunna föreslå åtgärder till exempel.
  3. Nu är det dags att ge er ut på vägarna! Du behöver köra i minst 25 minuter enligt förarprövarens instruktioner. Ofta så kombinerar man körning i städer och på landsvägar för att kontrollera att du besitter kunskapen för bägge.
  4. När tiden är över så får du veta på plats om du får ett godkänt betyg eller ej. Om det skulle vara så att du får underkänt så är det bara att öva vidare och sedan försöka igen.

Ett extra tips är att alltid vara väl föreberedd inför uppkörningen. även om du kan vara väldigt sugen på att ta körkortet så är det bättre att känna sig helt säker i sin bilkörning innan man bokar uppkörningen, istället för att hoppas på det bästa eller att chansa.