Faktabanken

Faktabanken

Vi har samlat alla våra faktaartiklar om körkort och trafikregler på ett och samma ställe.

Hur tar man körkort?

Här hittar du en snabb och enkel steg-för-steg lista som förklarar vad du behöver göra för att få ditt eget körkort. Ta körkortet enkelt och smidigt med oss!

Hur ansöker jag om körkortstillstånd?

Körkortstillståndet är det första steget mot att börja övningsköra och att slutligen kunna ta körkortet. Vi går igenom hur du ansöker om ett körkortstillstånd.

Hur tar man mopedkörkort?

Vi går igenom hur du tar mopedkörkort steg-för-steg och förklarar vad de olika stegen går ut på. Ta ditt AM körkort med vår hjälp!

Hur länge är teoriprovet giltigt?

Hur lång tid har du egentligen på dig att göra förarprovet efter ett godkänt teoriprov? Vi delar med oss av svaret för de olika behörigheterna.

När byter man till vinterdäck?

Alla bilförare i sverige är bekanta med vinterdäck, men vad är det egentligne som gäller och när måste man senast byta till vinterdäck enligt lagen?

Vilka typer av frågor finns på teoriprovet för AM-körkort?

Ska du ta körkort för moped eller EPA och undrar vilka typer av frågor som finns på provet? Här går vi igenom hur teoriprovet är uppbyggt.

Vad gör man om man tappar bort körkortet?

Hur fixar man nytt körkort om man tappat bort det? Här hittar du en steg-för-steg genomgång för hur du går tillväga om du tappat bort ditt körkort.

Kan man göra körprovet på ett annat språk?

Pratar du ett annat språk än svenska och är nyfiken på vad som gäller inför körprovet? Här kan du lära dig vilka språk du kan göra körprovet på.

Hur många frågor är det per ämnesområde på teoriprovet?

Inför teoriprovet så kan det vara bra att veta hur frågorna är uppdelade bland de olika ämnesområdena. Vi förklarar hur teoriprovet är uppdelat!

Kostar det att ta omprov?

Har du koll på om du behöver betala avgiften vid omprov? Här hittar du svaret på frågan om det kostar något att ta omprov.

Vad händer om man fuskar på teoriprovet?

Det är aldrig värt det att fuska, särskilt inte på teoriprovet. Här kan du se vad som händer om du fuskar eller använder otillåtna hjälpmedel på teoriprovet.

Behöver man ta nytt foto vid omprov?

Ibland kan man behöva göra ta om teoriprovet. Här hittar du information om vad som gäller för ditt foto vid ett omprov på Trafikverket.

Hur länge är AM-utbildningen giltig?

Har det gått en längre tid sedan du slutförde AM-utbildningen? Det kan vara okej! Vi förklarar hur länge din AM-utbildning är giltig.

Kan man hyra släp inför körprov för BE-körkort?

Planerar du att ta BE-körkort och undrar vad som gäller? Vi förklarar hur det går till om du behöver hyra ett släp inför körprovet.

Vad betyder dubbelkommando?

Du har kanske sett termen dubbelkommando i appar eller i teoriboken och undrar vad det betyder. Vi förklarar vad dubbelkommando är och varför det används.

Vilken behörighet krävs för att köra bil med tungt släp?

Lär dig vad som krävs för att köra bil med tungt släp. Vi förklarar även definitionen av ett tungt släp och hur du tar körkort med rätt behörighet.

Får man gå när man är klar med teoriprovet?

Är du nyfiken på vad du ska göra när du är klar med teoriprovet? Ta körkortet enkelt och smidigt med vår hjälp. Vi besvarar alla dina frågor!

Får man göra teoriprovet på ett annat språk?

Är du i behov av att göra teoriprovet på ett annat språk än svenska? Vi förklarar vad som gäller och hur du går tillväga för att ta provet på ditt språk.

Hur går körprovet till?

Ta del av vår steg-för-steg genomgång för hur körprovet går till från början till slut. Förbered dig inför körprovet på bästa sätt med vår hjälp.

Vad händer om man gör fel på uppkörningen?

Är du nyfiken på vad som händer med uppkörningen om du skulle göra fel? Vi delar med oss av svaret och förklarar skillnaden mellan små och stora misstag.

Måste man ha ett körkortstillstånd för BE-körkort?

Vill du köra bil med tungt släp och undrar över körkortstillstånd? Här hittar du vad som gäller. Vi gör din resa till körkorten så enkel och smidig som möjligt!

Vilka behörigheter finns det för MC?

Vi går igenom de olika behörigheterna för motorcykel. Lär dig om kraven och åldersgränserna för de olika MC-korten och vad som skiljer de åt.

Får man be om hjälp på teoriprovet?

Är det snart dags för teoriprov och du undrar vad som gäller kring att be om hjälp? Vi förklarar vad som gäller och vad som händer när du ber om hjälp.

Hur avbokar man sitt teoriprov?

Behöver du avboka ditt teoriprov eller är du helt enkelt nyfiken på hur man gör? Vi går igenom hur du avbokar din provtid och ger nyttiga tips.

Måste man ha med sig legitimation till teoriprovet?

Saknar du en giltig legitimation och planerar att ta teoriprovet? Lär dig exakt vad som gäller och hur du gör om du saknar leg.

Hur tar man ett AM-kort?

Lär dig hur resan till ett AM-kort ser ut. Vi förklarar allt du behöver veta för att göra resan till AM-kortet så smidig som möjligt.

Får man köra moped direkt efter ett godkänt teoriprov?

Är du nyfiken på om du får köra moped direkt efter ett godkänt teoriprov? Lär dig allt om vad som gäller och vad som är viktigt att tänka på.

Vilken behörighet behövs för att köra EPA-traktor?

Är du sugen på att köra EPA-traktor och undrar över vilken behörighet som krävs? Vi har svaret! Lär dig allt om resan mot att ta körkort med vår hjälp.

Måste man plugga med en teoribok?

Idag så finns det mängder av tjänster och appar som stöd för att ta körkortet. Men räcker det att endast använda dessa, eller behöver man ha boken också?

Gör man en uppkörning för att ta mopedkort?

Ser processen för att ta mopedkort likadan ut som för vanligt körkort med en uppkörning? Vi förklarar vad som gäller för att ta mopedkort från början till slut.

Får man använda farthållare vid uppkörningen?

Undrar du över om du får använda farthållare vid uppkörningen? Vi ger dig svaret på frågan så att du kan förbereda dig på bästa sätt!

Får man använda backkamera på körprovet?

Får man egentligen använda backkamera på förarprovet? Vi förklarar vad som gäller och går igenom vad som är viktigt att tänka på.

Kan man göra uppkörningen i sin egen bil?

Funderar du över om det är möjligt att göra uppkörningen i din egen bil? Lär dig vad som gäller för dig som redan har en egen bil innan uppkörningen.

Får man köra släp med vanligt körkort?

Vi förklarar vad som gäller för dig som vill köra släpvagn. Lär dig vad som gäller för både lättare släp och tyngre släp.

Kan man ta teoriprovet för MC på andra språk?

Vi gör din resa till körkortet enkel och smidig genom att besvara alla dina frågor. Lär dig om du kan ta teoriprovet på andra språk än svenska.

Kan man låna MC inför förarprovet?

Pluggar du inför att ta MC kort och är osäker på vad som gäller? Vi förklarar hur det fungerar för dig som planerar att ta MC kort.

Finns det testfrågor på teoriprovet?

Lär dig allt om hur provfrågorna på teoriprovet fungerar. Vi hjälper dig att förstå hur teoriprovet är uppbyggt så att du kan känna dig trygg och redo.

Är det samma frågor på teoriprovet för MC som för personbil?

Har du någon gång undrat om olika teoriprov har samma frågor? Här hittar du svaret en gång för alla. Ta körkortet enkelt och smidigt med vår hjälp!

Behöver man boka tid för fotografering?

Vi hjälper dig att känna dig redo inför att ta körkortet. Här hittar du svar på alla dina frågor som uppstår på resan mot körkortet!

Får man välja vilken bil man gör uppkörningen i?

Har du funderat på om du får välja vilken bil du gör uppkörningen i? Vi förklarar vad som gäller så att du kan förbereda dig på bästa sätt!

Finns det flera korrekta svar på frågorna på teoriprovet?

Vi delar med oss av vår kunskap om teoriprovet. Gör dig redo för att ta teoriprovet genom att veta vad som gäller för frågor och svar.

Får man ha glasögon på sitt körkortsfoto?

Har du koll på vad som gäller kring glasögon på körkortsfotot? Här hittar du svaret på frågan. Vi hjälper dig att bli förberedd inför att ta körkortet!

Vad händer med mitt körprov om det är oväder?

Även om sverige generellt har ett milt klimat så inträffar ibland riktiga oväder. Har du koll på vad som händer med din uppkörning om ett oväder blåser upp?

Vad är viktigt att tänka på om man övningskör på vintern?

Planerar du att övningsköra under vinterhalvåret? Vi går igenom vad som är viktigast att tänka på och ger dig användbara tips.

Är det samma frågor på teoriprovet som i studiematerialet?

Pluggar du inför teoriprovet eller planerar du att börja snart? Vi förklarar vad som gäller kring frågorna på teoriprovet.

Måste man göra teoriprovet för B-körkort om man redan har ett AM-kort?

Har du ett AM-kort sedan tidigare och undrar vad som gäller? Vi hjälper dig! Lär dig allt du behöver veta om att ta körkortet på ett smidigt sätt.

Vad är svårast på teoriprovet?

Lär dig vad som är svårast på teoriprovet för att bli så väl föreberedd som möjligt. Du hittar svaret på alla dina frågor kring att ta körkortet hos oss.

Är det svårare att göra uppkörningen på vintern?

Vi delar med oss av vår erfarenhet och kunskap inom bilkörning och resan mot körkortet för att göra det så enkelt och smidigt som möjligt för dig.

Hur blir man en miljömedveten förare?

Lär dig vad en miljömedveten förare gör och hur du själv kan göra för att bli en miljömedveten bilförare. Bli den bästa bilföraren du kan med miljömedvetenhet.

Kan man bli kuggad om man kör för långsamt?

Har du koll på om en allt för låg hastighet kan få dig kuggad på uppkörningen? Vi delar med oss av våra erfarenheter och besvarar denna kluriga fråga.

Hur gammal måste man vara för att få ta mopedkort?

Lär dig hur gammal du måste vara för att få ta mopedkort, och hur tidigt du får börja plugga inför den teoretiska biten.

Är det bättre att göra uppkörningen på sommaren?

Vi svarar på den gamla myten om att det skulle vara bättre att göra uppkörningen på sommaren. Lär dig allt du behöver på din resa mot att ta körkortet.

Hur lång tid har man på sig att klara uppkörning efter ett godkänt teoriprov?

Vi gör resan mot körkortet så enkel och smidig som möjligt genom att besvara alla dina frågor. Lär dig hur länge ett godkänt teoriprov är giltigt.

Vad lär man sig på riskutbildningen?

Vi delar med oss vad man lär sig på riskutbildningen och hur de olika segmenten är uppbyggda. Förbered dig inför riskutbildningen med vår hjälp.

Hur gör man om man saknar giltigt leg inför teoriprovet?

Lär dig vad som gäller om du inte har en giltig ID-handling inför ditt teoriprov på Trafikverket. Vi går igenom dina alternativ, och hur de går till.

Hur skriver jag min namnteckning?

Vi går igenom vad som gäller för namnteckningen på ditt körkort samt hur det hela går till. Vi besvarar alla dina frågor om körkortet!

Vad ingår i teoriprovet?

Lär dig allt om de olika områden som ingår i teoriprovet och vad målet med själva teoriprovet är. Ta körkortet smidigare med vår hjälp!

Gör alla i salen samma teoriprov?

Vi går igenom svaret på frågan om alla personer i salen verkligen gör samma teoriprov. Ta del av vår erfarenhet och kunskap för allt kring resan mot körkortet.

Vad behöver man ha med sig till teoriprovet?

Lär dig allt om vad du behöver ha med dig till teoriprovet. Vi gör det enkelt och smidigt för dig att ta körkortet genom att besvara alla dina frågor.

Hur minskar man nervositet inför uppkörningen?

Det är fullt normalt att vara nervös inför uppkörningen. Vi delar med oss av vår erfarenhet och ger dig de bästa tipsen för att minska nervositeten!

Hur går risktvåan till?

Risktvåan är den andra delen av riskutbildningen. Vi förklarar vilka moment som ingår i risktvåan och hur det går till när du gör utbildningen.

Hur går riskettan till?

Lär dig allt om riskettan! Vi förklarar allt från vad den innebär, vart den äger rum och vilka eventuella krav som gäller innan du kan gå utbildningen.

Får man göra ett muntligt teoriprov om man vill?

Vi förklarar under vilka förhållanden man får göra ett muntligt teoriprov, och hur man gör för att ansöka om att ta provet muntligt istället för skriftligt.

Vad är viktigt att tänka på om man vill övningsköra privat?

Vi delar med oss av vår kunskap för vad som är viktigt att tänka på när man vill övningsköra privat. Allt från tillstånd och utbildningar till själva körningen.

Hur lång tid tar det att ta körkort?

Lär dig hur lång tid det tar att ta körkort och vad som är viktigt att tänka på. Vi delar med oss av vår erfarenhet och förklarar vad som avgör tidsramarna.

Är det enklare att få godkänt på muntligt teoriprov?

Många har nog hört myten om att det skulle vara enklare att ta teoriprovet muntligt. Vi delar med oss av vår kunskap och besvarar frågan en gång för alla.

Får man göra teoriprovet innan man fyllt 18 år?

Ta ditt körkort snabbt och smidigt med vår hjälp. Vi förklarar vad som gäller kring att göra teoriprovet för B-körkort innan man har fyllt 18 år.

Vad handlar frågorna på teoriprovet om?

Förbered dig inför teoriprovet genom att få en överblick av vad frågorna handlar om. Vi ger dig de bästa förutsättningarna på din resa mot körkortet!

Får man övningsköra privat med moped?

Vi gör det enkelt och smidigt för dig att ta ditt mopedkörkort. Lär dig om vad som gäller med övningskörning inför att du skaffar körkort med AM-behörighet.

Vilka mindre fel får man göra på uppkörningen?

Undrar du över hur många små fel du kan göra under uppkörningen? Vi svarar på frågan och går igenom vad som klassas som små misstag.

Får man köra utan sitt fysiska körkort?

Vi besvarar dina frågor och hjälper dig att bli förberedd inför att ta körkortet. Lär dig om du får köra bil innan du har fått ditt körkort i handen.

Får man se frågorna som man svarade fel på vid teoriprovet?

Vi besvarar frågan om man får se vilka enskilda frågor som man svarade fel på om man kuggar teoriprovet? Förbered dig inför att ta ditt körkort med vår hjälp!

Hur många fel får man göra under uppkörningen?

Ta körkortet enkelt och smidigt med vår hjälp. Vi förklarar hur många fel man går göra under uppkörningen och vilka faktorer som kan påverka utkomsten.

Hur bokar man tid till uppkörning?

Lär dig allt du behöver veta inför att boka tid till uppkörningen. Vi förklarar vilka olika sätt som finns tillgängliga för tidsbokning för uppkörning.

Hur går säkerhetskontrollen till vid uppkörningen?

Vid uppkörning så behöver man alltid genomföra en säkerhetskontroll. Vi förklarar hur säkerhetskontrollen går till och vad som är bra att tänka på.

Vilken bil gör man uppkörningen i?

Är du nyfiken på vilken bil som används vid uppkörningen? Vi svarar på frågan och förklarar vad som är viktigt för bilarna som används till uppkörningen.

Kostar det mer att ta körkort för manuell växellåda?

Många tror att ett körkort är billigare att ta än det andra. Vi delar med oss av vår kunskap om ämnet och besvarar frågan om det finns en prisskillnad eller ej.

Vad är viktigt att tänka på med övningskörningsskylten?

Lär dig vad som är viktigt att tänka på med övningskörningsskylten. Vi förklarar även skillnaden mellan de olika färgerna på skyltarna.

Hur tar man foto för att förnya körkortet?

Lär dig allt du behöver veta om hur du tar ett nytt foto för att förnya ditt körkort. Gör det enkelt att förnya ditt körkort med vår hjälp.

Får man lyssna på musik på mobilen när man tar teoriprovet?

Idag så är det många som ständigt har hörlurar på sig och lyssnar på sin favoritmusik. Men, får man lyssna på musik samtidigt som man tar teoriprovet?

Vad ska man tänka på om man behöver avboka sitt prov?

Vi går igenom alla saker som är bra att tänka på om det oväntade inträffar och man behöver avboka tiden för sitt prov på Trafikverket.

Vad behöver man göra för att ta körkort för moped?

Vi går igenom hur du tar mopedkörkort, även känt som körkort med AM behörighet. Se exakt vad du behöver göra för att gå från planering till körkortsinnehavare!

Får man ta med sig någon på uppkörningen?

Känner du dig tryggare med tanken på att ha med dig handläggare vid uppkörningen? Vi besvarar frågan om man får ta med sig någon till uppkörningen.

Vad är viktigt att tänka på om man kuggar?

Om det mot förmodan skulle vara så att du inte får godkänt på ditt körprov så är det ingen fara. Vi ger dig tips och råd för hur du går vidare inför omprov.

Vad kostar det att göra körprov och teoriprov?

Har du koll på kostnaderna för teoriprov och körprov? Vi går igenom vilka priser som gäller och förklarar hur priserna skiljer sig åt vid olika tider.

Vad är viktigt att tänka på för fotot till körkortet?

Här får du tips för vad som är viktigt att tänka på inför fotograferingen vid teoriprovet. Vi går igenom allt så att du kan vara väl förberedd.

Hur funkar det att boka prov?

Vi går igenom hur du bokar både teoriprov och körprov, vad som är viktigt att tänka på och om det är möjligt att boka om eller avboka din provtid.

Hur funkar det med anpassade teoriprov?

Ansök om ett anpassat teoriprov om du har svårigheter med att läsa och skriva, eller om du har en diagnos som påverkar dig under provtagningen.

Vilka språk kan man göra teoriprovet på?

Det finns möjlighet att boka in teoriprovet på totalt fjorton olika språk. Vid behov så går det även att anpassa teoriprovet genom att ta det muntligt med tolk.

Vad behöver man kunna för att klara teoriprovet?

Vi går igenom hur teoriprovet är uppbyggt och ger tips på vad du behöver kunna för att få ett godkänt betyg på ditt teoriprov för din resa mot körkortet.

Vilket är det vanligaste misstaget på ett teoriprov?

Vi besvarar frågan om vilket som är det vanligaste misstaget på teoriprovet. Undvik att begå dessa enkla misstag när du tar ditt körkort.

Hur går uppkörningen till?

Uppkörningen, eller körprovet, är ofta en nervös situation. Här går vi igenom vad du kan förvänta dig steg-för-steg så att du kan förbereda dig i förväg.

Vad är viktigt att tänka på innan jag tar mopedkörkort?

Vi listar de saker som är viktigast att tänka på innan du skaffar mopedkortet. Vi hjälper dig på resan till att skaffa körkort, från början till slut.

Vad behöver jag kunna för att klara uppkörningen?

Att boka in uppkörningen är ofta ett nervöst moment. Här går vi igenom vad du behöver kunna för att klara uppkörningen så att du får utmärkta förutsättningar.

Hur vet jag om jag är redo för uppkörning?

Det kan vara klurigt att veta när det är dags för uppkörning. Vi ger dig tips och råd för när det är dags att boka in en uppkörning.

Vad innebär bussregeln?

Vi förklarar vad bussregeln är för något och vid vilka hastigheter den gäller. Vi erbjuder även nyttiga tips som är bra att ha i åtanke kring bussar i trafiken.

Vad är djupinlärning?

Det finns flera olika inlärningstyper som är viktiga att vara medveten om som bilförare. Här kan du lära dig allt du behöver veta om just djupinlärning.

Vad innebär ett säkerhetsavstånd?

Säkerhetsavstånd är en kritisk del av varje bilförares arsenal då det ser till att skydda både dig och dina medtrafikanter genom att du håller rätt avstånd.

Vad är en spansk sväng?

Om det finns en spansk sväng så är det ej tillåtet att göra en vanlig vänstersväng. Men vad är då egentligen en spansk sväng? Svaret hittar du här!

Vad är sannolikhetsinlärning?

Vi förklarar hur sannolikhetsinlärning fungerar och vilka fördelar det har för din bilkörning, vi nämner även de andra inlärningstyperna.

Vad innebär prövotid? Hur lång är prövotiden?

Prövotiden är den tid som följer efter att en person har fått sitt körkort. Men vad är det egentligen som gäller under denna period, och hur lång är den?

Vad används parkeringsljuset till?

Vi delar med oss av information för vad parkeringsljuset används till. Här hittar du även tips för hur du kan använda parkeringsljuset i en nödsituation.

Vad är en kontrollbesiktning?

Här kan du lära dig allt du behöver veta om vad en kontrollbesiktning är, hur ofta de behöver genomföras, samt när en ombesiktning kan behövas.

Vad är en motortrafikled?

Lär dig om vad en motortrafikled är för något och vilka skillnaderna är mellan en motortrafikled och en motorväg. Lär dig allt som behövs för att ta körkortet!

Vad innebär moped klass ll?

Här hittar du information om vad som gör att ett fordon kan komma att klassas som Moped klass ll, samt hur de skiljer sig från Moped klass l.

Vad innebär moped klass l?

Här hittar du definitionerna som gör att ett fordon kan komma att klassas som Moped klass l. Lär dig allt från hastighetsbegränsningar till de olika reglerna.

Vad är blinkers? Vad används blinkers till?

Vid vilka situationer förväntas du egentligen att använda blinkers, och när är det bäst att låta bli att använda blinkers under körningen?

Vad innebär bashastighet?

Här hittar du svaret på vad bashastigheter innebär, samt i vilka situationer som olika bashastigheter vanligtvis börjar gälla och upphöra.

Vad är skillnaden mellan påbjuden körriktning och påbjuden körbana?

Vi går igenom skillnaderna mellan påbjuden körriktning och påbjuden körbana. Här hittar du även smidiga tips att ha i åtanke för att skilja de två åt.

Får man bogsera en bil där färdbromsen är sönder?

Färdbromsen är en grundläggande säkerhetsaspekt för samtliga fordon med hjul, lär dig om vad som egentligen gäller vid bogsering av ett fordon utan bromsar.

Jag ska svänga i en korsning för att sedan fortsätta på huvudleden. Vad gäller nu?

Här hittar du tips för vad som gäller i detta scenario, men även vad som är bra att ha i åtanke samtidigt som du kör för att minska eventuella risker.

Jag ska svänga till vänster i en korsning för att sedan fortsätta på huvudleden. Vad gäller nu?

Vi går igenom allt du behöver veta inom detta scenario för att se till att du kan känna dig trygg och säker ute på vägarna eller inför ditt körprov.

Hur ska man märka ut bogsering vid körning i mörker?

Om du bogserar i mörker så är det av stor vikt att veta exakt hur, och var, du behöver märka bilen som du bogserar för att minska riskerna i trafiken.

Hur påverkas bromssträckan om jag sänker hastigheten från 80 km/h till 40 km/h?

Lär dig hur du räknar ut hur din bromssträcka påverkas av att du sänker hastigheten så att du enkelt kan anpassa dig för olika situationer.

Hur påverkar alkohol synen?

Vi delar med oss av hur alkohol påverkar synen samt andra viktiga saker att tänka på när det gäller bilkörning och alkoholkonsumption.

Hur många passagerare får åka samtidigt i en bil?

Vi besvarar frågan om hur många personer som får färdas i en bil. Dessutom så går vi igenom det högsta och lägsta antalet personer en bil kan registreras för.

Hur många personer skadas svårt i trafiken varje år?

Hur gärna man än önskar motsatsen så inträffar det tyvärr olyckor i trafiken där människor skadas svårt. Vi delar med oss av den viktiga statistiken.

Hur långt avstånd till framförvarande fordon bör jag ha?

Lär dig om de olika knep som du kan använda för att enkelt och smidigt se till att hålla ett tillräckligt avstånd till bilen framför.

Är det tillåtet att montera ett odubbat nödhjul om bilen har dubbdäck?

Är det lagligt att använda ett reservhjul utan dubbar och hur skulle det egentligen påverka körningen? Här hittar du svaret på dessa frågor och mer!

Får förare av väghållningsfordon bryta mot bestämmelserna om fordons plats på vägen?

Hur ligger det egentligen till med väghållningsfordon? Svaret på denna fråga och många andra hittar du hos oss, vi ger dig kunskapen inför körkortsprovet!

Trafikljuset i korsningen lyser rött, men polisen framför vinkar att jag ska köra fram, Vad ska jag göra?

I situationer där flera olika signaler ges så kan det lätt bli förrvirrande att veta i vilken ordning man ska rangordna de, vi reder ut detta scenario här.

Hur många gånger längre blir bromssträckan, om du ökar hastigheten till det dubbla?

I takt med att din hastighet ökar så ökar även den totala bromssträckan, men hur beräknar man egentligen bromssträckan baserat på sin färdhastighet.

Vem får bryta mot bestämmelserna om fordons plats på vägen?

Att vi kör på höger sida om vägen kommer nog inte som någon överraskning, men vilka fordon får egentligen bryta mot denna lag och färdas på fel sida av vägen?

Vad innebär kugghjulsprincipen?

Lär dig om denna grundläggande trafikprincip som ser till att behålla ett naturligt flöde i trafiken, även under särskilt tung trafik såsom rusningstrafik.

Är det tillåtet att köra med snökedjor på gator där det råder dubbförbud?

Lär dig under vilka omständigheter det är tillåtet att färdas med snökedjor, och hur det kan se ut på olika sätt i olika delar av landet.

Vad är ett bevakat övergångsställe?

Få koll på reglerna för bevakade övergångsställen. Anpassa dig efter trafiksignaler, lär dig väjningsplikten och öka din trafiksäkerhet.

Hur mycket ökar bromssträckan i förhållande till hastigheten?

Lär dig om kvadratisk ökning av bromssträcka i förhållande till fordonets hastighet. Vi är din mest pålitliga källa för körkortsutbildning i Sverige!

Gäller högerregeln inne på en parkeringsplats?

Lär dig allt om högerregeln med vår hjälp. Vi hjälper dig klara körkortsprovet med detaljerad info om regler i korsningar och parkeringsplatser.

Hur fort får man köra med släp?

Lär dig körregler för obromsad/bromsad släp- eller husvagn med vår hjälp. Vi guidar dig genom hastighetsbegränsningar och totalvikter på ett enkelt sätt.

Måste man ha hjälm när man kör moped?

Säkerhet först: kör moped med hjälm. Passagerare under sju år kan använda annat huvudskydd. Ingen hjälm krävs i mopeder med kaross om bilbälte finns.

Hur kontrollerar jag att styrservon fungerar?

Lär dig att kontrollera styrservon för ditt fordon. Dra i ratten, känn efter trycket och hör skillnaden när motorn startas, samt hur du vet om något är fel.

Vad är en flygande inspektion?

Få reda på allt om flygande inspektioner medan du är på vägen. Lär dig varför ditt fordon kan kontrolleras och vilka konsekvenser det kan ha.

Vad är en gågata?

På gågator får enbart vissa typer av fordon köra, vilket gör att vanliga trafikanter inte får använda gågator för körning. Läs hela artikeln för att se mer.

Vad innebär ett tätbebyggt område?

I ett tätbebyggt område så är hastighetsgränserna lägre och du som bilförare behöver vara mer uppmärksam på din omgivning. Läs hela artikeln för att se mer.

Vad är dimljus?

Dimljus eller dimstrålkastare är en viktig del av bilens belysning, särskilt vid situationer där sikten är begränsad. Läs hela artikeln för att se mer.

Vad är en kallstart?

Det är viktigt att i så stor mån som möjligt undvika kallstarter då det bland annat drar mer bensin och leder till mer avgaser.

Vad är en parkeringsbroms?

Parkeringsbromsen är ett viktigt verktyg att ha i sin arsenal när man kör bil, detta bromssystem är särskilt viktigt när du parkerar i en lutning.

Vad menas med underkylt regn?

Underkylt regn är en trafikfara då det leder till hala vägbanor, särskilt för en ovan förare så innebär det ökade risker i trafiken.

Vad är cirkulationssvikt?

Cirkulationssvikt uppstår när du hamnar i medicinsk chock har blodtrycket och blodflödet sjunkit så mycket att blodet inte längre pumpas runt som vanligt.

Vad är stoppsträcka?

Lär dig om reaktionssträcka, stoppsträcka och bromssträcka på Teoricentralen. På halkbanan så kommer du förstå riskerna vid hög hastighet.

Vad är vinterdäck?

Vinterdäck ger dig bättre grepp i vinterförhållanden. Det finns två typer av vinterdäck: dubbade och odubbade (friktionsdäck).

Hur beräknas bromssträckan?

Få fullständig förståelse av bromssträcka med våra enkla räkneexempel. Lär dig om faktorer som påverkar bromssträckan och hur hastigheten påverkar den.

Vad är friktionsdäck?

Få insikt om friktionsdäck vs. dubbdäck för vinterväglag. Friktionsdäck har mindre slitage, lägre rullmotstånd, men sämre grepp på is jämfört med dubbdäck.

Hur ska bromspedalen kännas när motorn inte är igång?

Lär dig om bilens bromssystem med Teoricentralen. Vi ger dig kunskap för att identifiera problem som läckor eller luft i systemet.

Vad är en p-skiva (parkeringsskiva)? Hur använder man en P-skiva?

Använd en p-skiva för att tidsbegränsa parkering kostnadsfritt. Lär dig ställa in p-skivan korrekt och lär dig fler parkeringsregler.

Vem får göra en flygande inspektion?

Flygande inspektioner utförs av poliser eller inspektörer på fordon i trafik. Kontrollerna sker oanmälda och kan resultera i körförbud eller krav på besiktning.

Får man köra med enbart parkeringsljuset tänt?

Man får generellt sett inte köra med parkeringsljuset på. Lär dig trafikregler, bilens ljussystem, och vikten av att vara synlig på vägen.

Får taxibilar köra i ett kollektivkörfält?

Lär dig om reglerna för kollektivkörfält i Sverige. Få information om vilka fordon som får färdas på detta fält och vad trafikförordningen säger.

Om jag håller en medelhastighet om 80 km/h, hur lång tid tar en resa på 40 mil?

Körteorikunskap förklaras enkelt: med en medelhastighet på 80 km/h tar det 5 timmar att köra 40 mil. Exempelvis sträckan Södertälje till Göteborg.

Vad gör en bilinspektör?

En bilinspektör har rätt att utföra teknisk kontroll eller flygande besiktning på ditt fordon. Missar kan leda till körförbud eller krav på bilbesiktning.

Vad är ett kollektivkörfält?

Få reda på viktiga fakta om kollektivkörfält. En fil i trafiken avsedd för fordon i kollektivtrafiken som kör i linje, oftast bussar.

Hur ska jag göra om bilen bakom ligger för nära mig i en bilkö?

Minska risken för påkörning genom att öka avståndet till bilen framför. Få mer tid att bromsa och undvika panikbromsning. Lär dig mer med Teoricentralen.

Hur lång bör ett en person vara för att sitta på en plats med krockkudde?

Lär dig viktiga säkerhetsregler för bilåkande med barn. När ditt barn är 140 cm, kan det sitta på plats med krockkudde; vid 135 cm, utan bältesstol eller kudde.

Hur många skadas i trafiken varje år?

Lindriga till svåra trafikskador påverkar upp till 22,500 individer årligen, med 250-300 trafikrelaterade dödsfall. Få viktig information hos Teoricentralen.

Vad är servostyrning?

Servostyrning hjälper dig att göra bilkörningen enkalre. Lär dig skillnaden mellan hydraulisk och elektrisk servostyrning.

Vad är ett körkortstillstånd?

Ansök om körkortstillstånd för övningskörning och körkortsprov. Gäller nya och befintliga körkort, lång giltighet på 5 år.

När uppstår fartblindhet?

Undvik faran med fartblindhet vid körning. Lär dig mer om dess inverkan på hastighetsbedömning, risker för allvarliga olyckor och sambandet med tunnelseende.

Vad är kylvätska?

Lär dig om vikten av kylvätska i motorns kylsystem. Förhindra skador på ditt fordon genom regelbunden kontroll av vätskenivåerna. Uppgradera dina körkunskaper.

Vad räknas in i tjänstevikten?

Lär dig om tjänstevikt – bilens vikt olastad med föraren. Inkluderar bränsle, reservhjul, verktyg. Få klarhet inför ditt körkortstest.

Vad är ett B-körkort? Vilka fordon får du köra med ett B-körkort?

Få behörighet att köra B-körkort fordonsklasser som personbilar, lätt lastbil, moped, trehjuling med mera. Maxa din körkunskap med rätt utbildningsplattform.

Vad innebär mönsterdjup?

Lär dig om mönsterdjup på däck och dess betydelse för säkert körande. Upptäck betydelsen av nya däcks djup på 8–9 mm och minskningen genom slitage.

Är det tillåtet att använda bilbarnstol i baksätet?

Lär dig i vilka situationer som det är tillåtet att använda bilbarnstol i baksätet. Vi förklarar riskerna och hur rekommendationerna ser ut för bilbarnstolar.

Hur ska en vägtransportledare vara klädd?

Lär dig att känna igen en vägtransportledare. Vi förklarar hur de ser ut och vilken funktion de fyller i trafiken. Ta körkortet snabbt, tryggt och enkelt.

Jag ska svänga till höger i en korsning för att sedan fortsätta på huvudleden. Vad gäller nu?

Få klarhet i trafikregler med oss. Vi förklarar huvudledens regler, rättigheter och väjningsplikt. Bli redo för körkortsprovet. Tryggt, snabbt och effektivt.

Bilen svänger mindre än vad jag vrider på ratten, varför?

Lär dig om orsakerna till understyrning i bilar: framdäckens greppförlust, slitna däck, tung framdel, hård bromsning, för mycket gas eller tungt lastade släp.

Vad innebär smitning?

Lär dig allt om lagar gällande smitning vid trafikolyckor. Få rätt information om konsekvenser och skyldigheter för att kunna undvika misstag och lagbrott.

Vad utgör vårt synfält?

Lär dig om de olika aspekterna av vårt synfält och hur vi använder de under bilkörning. Här hittar du svaren på alla frågor du har om körkort och bilkörning.

När uppstår fällknivsverkan?

Vi förklarar vad fällknivsverkan är för något, vilka effekter det kan ha på dig och din bilkörning samt i vilka situationer som det kan uppstå.

Gäller utfartsregeln vid utfart från gågata?

Vi hjälper dig att få koll på om utfartsregeln gäller vid utfart från gågata. Här hittar du även exempel på när utfartsregeln gäller.

Gäller utfartsregeln på parkeringsplats?

Vi går igenom vid vilka situationer utfartsregeln gäller och vad den innebär. Utfartsregeln är en viktig komponent för trygg bilkörning, särskilt i städer.

Vad innebär upphinnandeolycka?

Lär dig vad en upphinnandeolycka innebär. Här hittar du information om vad de innebär samt vad du kan göra för att undvika upphinnandeolyckor.

Finns det någon skillnad mellan flygande omkörning och accelererande omkörning?

Lär dig allt du behöver veta om skillnaderna mellan en flygande omkörning och en accelererande omkörning. Vi förklarar vad som skiljer de åt på ett enkelt sätt.

Vad innebär extraljus?

Extraljus är väldigt populära och är ett enkelt sätt att få en längre siktsträcka. Vi lär dig vilka olika typer som finns tillgängliga och vad de innebär.

Vad menas med direktseende och centralseende?

Vi lär dig allt du behöver veta om direktseende och centralseende. Vi förklarar vikten av de och erbjuder exempel på när de används.

Vart sitter dimbakljuset?

Lär dig var dimbakljuset sitter på din bil och vilken roll detta ljus fyller i din bilkörning. Vi ger dig även användbara tips för dimbakljuset här.

Trafikverkets förarprov?

Förarprovet på Trafikverket är samlingsnamnet för både teoriprovet och körprovet. Här hittar du all information om vad som gäller inför förarprovet.

Vad innebär körprov?

Körprovet, eller uppkörningen som det även kallas, är det allra sista steget innan du får ta ditt körkort. Lär dig vad som gäller och vad som är bra att veta.

Vad är bromsservo?

Vi lär dig vad bromsservo är för något, vad dess funktion är och hur du kan kontrollera om din bromsservo fungerar som den ska.

Hur ska man märka ut sin last vid körning i mörker?

Ibland måste man köra last i mörker, då är det viktigt att veta hur och var man ska märka lasten. Vi lär dig allt du behöver veta om att märka last i mörkret.

Hur påverkar buller hälsan?

Buller har en negativ påverkan på vår hälsa både kortsiktigt och långsiktigt. Vi lär dig om riskerna och varför det är viktigt att vara medveten om buller.

Hur påverkas vi av stress i trafiken?

Stress i trafiken har ett antal negativa effekter på oss som bilförare. Genom att vara medvetna om riskerna så kan vi dock minska de till mer hanterbara nivåer.

Får man flytta på sitt fordon om det utgör en fara?

Få koll på vad som gäller efter att olyckan har varit framme. Under vilka omständigheter är det tillåtet att flytta på sitt fordon och varför?

Vad innebär bromssträcka?

Vi förklarar vad bromssträckan innebär på ett enkelt sätt. Här hittar du även formeln för hur du enkelt räknar ut bromssträckan med dina egna variabler.

Vad innebär stopplikt?

Lär dig allt om vad stopplikten innebär och när den gäller. Vi delar med oss av allt du behöver veta för att bli ett proffs på stopplikten.

Vad är en motorväg?

Lär dig om vad som gör en väg till en motorväg, och de olika regler och lagar som gäller på just motorvägarna i vårt långa land.

Vad är en motorvärmare?

Visste du om att en kall motor har en högre bränsleförbrukning? Det är därför bra för miljön och plånboken att använda en motorvärmare, lär dig mer här.

Vad är tunnelseende?

Tunnelseende innebär att ditt synfält blir begränsad av en eller annan anledning. Det är ett farligt tillstånd som kan leda till trafikolyckor.

Vad är ett backljus?

Backljus är ett ljus som automatiskt hoppar igång när föraren lägger i backen på bilen. Lär dig om fördelarna och när backljus är ett lagkrav.

Vad är en krockkudde?

En krockkudde, eller airbag som de även kallas, är ett viktigt säkerhetsverktyg i våra fordon som räddar liv. Vi går igenom hur de funkar och vad som gäller.

Vad är spolarvätska?

Spolarvätska är en viktig del i en bilförares arsenal för att se till att ha en klar uppsikt i trafiken. Vi delar med oss allt du behöver veta om spolarvätska.

Vad är biobränsle?

Fossila bränslen är som bekant inte alltid ett särskilt grönt alternativ. Lär dig mer om biobränsle och hur detta alternativa bränsle fungerar.

Vad innebär prövotid?

Efter att du har tagit körkortet så påbörjas din prövotid. Detta innebär bland annat att du kan mista körkortet enklare, se därför till att följa reglerna.

Vad är flygande omkörning?

En flygande omkörning är ibland ett praktiskt sätt att spara på bränsleförbrukningen, men vad innebär det egentligen och när bör man använda det?

Vad innebär blixtlåsprincipen eller kugghjulsprincipen?

Vi delar med oss av vad blixtlåsprincipen innebär och vilken funktion den fyller i trafiken. Bli en trygg och kompetent bilförare med vår hjälp.

Kan trafikverket anpassa teoriprovet för mig?

Alla har olika förutsättningar i livet. Vi delar med oss av svaret på frågan om trafikverket kan anpassa teoriprovet efter dina behov.

Vad menas med körbana?

Vi förklarar körbanor på motorväg och flera riktningar med enkla metoder. Lär dig allt du behöver veta på din resa till körkortet med vår hjälp.

Vad används glykol till?

Lär dig om vikten av glykol i motorns kylsystem med oss. Förhindra överhettning och rost, säkerställ korrekta vätskenivåer. Årlig glykolkontroll rekommenderas.

Vad är en katalysator?

Allt du behöver veta om bilars katalysatorer. Hur de fungerar, vad deras syfte är och varför de är obligatoriska i bilar tillverkade efter 1989 i Sverige.

Vad är bromsljus?

Hitta detaljinfo om bilens bromsljus. Vi hjälper dig förstå varför ljusen lyser rött när du bromsar, och hur de varnar andra fordon.

Hur varnar jag bakomvarande trafik att jag snart tänker göra en inbromsning?

Optimera din körkunskap med vår hjälp. Lär dig bästa sättet att varna bakomvarande trafik genom att bromsa mjukt. Skaffa ditt körkort med oss idag!

Vad är ett skyltljus?

Njut av körupplevelsen med en välbelyst registreringsskylt. Skyltljus eller skyltlyktor tänds automatiskt när bilen startas.

På vilka veckodagar sker det flest dödsolyckor i trafiken?

Få reda på trafiksäkerhetstrenderna. Vi delar med oss av statistiken om vilka veckodagar som det inträffar flest, samt minst olyckor på.

Vad är ett bilbälte?

Förstå vikten av bilbälten vid körning. Vi erbjuder information om olika typer av bilbälten, användning och säkerhetstips för att minimera riskerna vid olyckor.

Vanliga orsaker till understyrning?

Lär dig om vanliga orsaker till understyrning för bil, inklusive slitna däck och framtung belastning. Vi förklarar de bakomliggande anledningarna.

Vad menas med körriktningsvisare?

Lär dig använda körriktningsvisare effektivt när du ska lämna vägkanten, svänga eller byta körfält. Förstå även vikten av varningsblinkers vid olyckor.

Hur stor andel av alla trafikolyckor med personskador sker i mörker?

Undvik trafikolyckor i mörker med vår hjälp. Vår utbildningsplattform erbjuder bästa tipsen och verktygen för att få ditt körkort i Sverige.

Vad menas med defensiv körning?

Lär dig defensiv körning med vår hjälp: visa hänsyn i trafiken, hantera oberäknelighet och minimera risker. Nyckeln ligger i planering och trygghet.

Vad är blockeringsregeln?

Lär dig om blockeringsregeln med oss. Undvik onödigt stillastående i korsningar och vid utfarter för att säkert ta ditt körkort.

Påverkas man utav buller från trafiken?

Lär dig hur buller och vibrationer från trafik kan påverka din hälsa. Vi förklarar kopplingen mellan störande trafikbuller och huvudvärk.

Vad innebär periferiseende?

Förstå skillnaden mellan centralseende och periferiseende. Centralseendet hjälper oss se skarpt, medan periferiseendet, bidrar till att upptäcka objekt.

Hur länge får jag parkera på en parkeringsplats med endast P-skylten?

När du ser den blåa 'P' skylten, får du parkera i 24 timmar på vardagar. Obegränsad parkering tillåten under helger. Kom ihåg att ämta bilen i tid!

Vad menas med ecodriving?

Spara pengar och miljön genom att minska bränsleförbrukning med upp till 20 %. Förbered för din uppkörning och bli bedömd på ditt ekonomiska körsätt.

Vad innebär förarprov?

Förbered dig för förarprovet med vår hjälp. Vi erbjuder omfattande studiematerial, testfrågor och guider. Bli redo att ta ditt körkort!

Hur ska du använda helljuset vid en omkörning i mörker?

Lär dig att utföra omkörningar under mörker på ett säkert sätt med vår hjälp. Använd helljus korrekt och undvik att blända andra förare på vägen.

Får man köra med dubbdäck om det är vinterväglag i maj?

Använd dubbdäck mellan 1 oktober - 15 april för säker körning i Sverige. Observera förbudet mot dubbdäck från 16 april - 30 september, utom vid vinterväglag.

Vad är en skolpatrull?

Skolpatrullers viktiga roll för barns säkerhet är central. Som förare, visa respekt, följ anvisningar och var redo att stanna.

Hur du minskar stressrisken?

Hantera stress vid bilkörning med vår hjälp i kombination med sunt förnuft. Få fullt fokus på vägen genom att vara utvilad och följa defensiv körning.

Vad innebär svängningsregeln?

Lär dig svängningsregeln för att klara körkortet och öka säkerheten i trafiken. Denna osynliga trafikpolis vid varje korsning minskar olycksrisken en hel del.

När måste jag anmäla ägarbytet till Transportstyrelsen?

Sälj din bil snabbt och enkelt med Mina Fordon-appen. Anmäl ägarbytet digitalt till Transportstyrelsen inom 10 dagar efter försäljningen.

Vad är kultryck?

Lär dig om kultryckets betydelse vid släpvagnsdragnin. Korrekt justering av kultrycket kan förbättra bilens köregenskaper och säkra trafiksäkerheten.

Får man stanna på en busshållplats?

Få tips för att stanna vid busshållplatser utan att störa bussar. Lär dig reglerna för att säkert släppa av och plocka upp passagerare med vår hjälp.

Vad är maximilast?

Få tydlig information om maxlast eller maximilast - den största vikten ett fordon får bära enligt registreringsbeviset, exklusive förarens vikt.

Vad innebär ett körförbud?

Få reda på vad körförbud innebär - från missad bilbesiktning till defekter. Guiden förklarar processen och hur du agerar för att lösa problemet med din bil.

Får man köra om färdbromsen är sönder?

Vi lär dig betydelsen av fungerande färdbromsar, riskerna med att köra en skadad bil och rätt åtgärder vid bilproblem. Bli en säkrare förare idag medvår hjälp.

Ingår förare och maxvikten i totalvikten?

Lär dig om totalviktens betydelse för körkortstagande. Förstå regler kring last, viktgränser och fordonets beteende på vägen.

Vad ingår i en trafikförsäkring?

Lär dig om fordonsägarens lagkrav på trafikförsäkring med Teoricentralen. Täcker person- och egendomsskador men inte ditt fordon.

Vad är en singelolycka?

Utforska faktorer bakom singelolyckor. Körtrötthet, alkohol och hög fart är gemensamma skäl. Hälften av dödsfallen har alkohol som bidragande faktor.

Vad gäller i ett tätbebyggt område?

Få insikt om trafiksäkerhet i tätbebyggda områden. Lär dig om bashastigheten, hänsyn till fotgängare och cyklister, samt säkerhet runt skolor.

Hur många frågor finns det på teoriprovet?

Förbered dig för teoriprovet - en av de två obligatoriska proven för att få ditt körkort. Testet omfattar 70 frågor på Trafikverket med en tid på 50 minuter.

Måste jag betala fordonsskatt?

Fordonsskatt - en nödvändig avgift för bilkörning baserat på bilens storlek, miljöpåverkan och bränsletyp. Förstå dess struktur och periodiska betalning.

Vad är startkablar?

Lär dig starta en bil med dött batteri med startkablar. En steg-för-steg guide för hur man ansluter kablarna, startar bilen och korrekt tar bort kablarna igen.

Vad innebär mikrosömn?

Utforska mikrosömn - en kort, omedveten sovperiod som ofta varar mindre än en sekund. Lär dig mer om dessa snabba sovperioder och deras påverkan på din hälsa.

Vad är döda vinkeln?

Förklaring om döda vinkeln vid körning, betydelsen vid körfältsbyte och svängning. Lär dig undvika kollisioner genom att korrekt observera döda vinklar.

Vad är ett kunskapsprov?

Lär dig om B-körkortets process: från teoriprovet till det praktiska provet. Utforska frågornas struktur och minimumkraven för godkännande.

Går det att påskynda förbränningen av alkohol?

Lär dig om alkoholmetabolism och dess tidslängd. Inga snabba lösningar finns för att snabbare metabolisera alkohol. Vi gör dig fri från missuppfattningar.

Vad innebär bromsberedskap?

Bromsberedskap: Är du redo att bromsa snabbt? Lär dig vikten av att ha foten över bromsen för att reagera snabbt och minska reaktionssträckan när det gäller.

Vad är bruttovikt?

Utforska vad bruttovikten för ett fordon eller släpvagn innebär. Vi erbjuder även ett par exempel på faktorer som påverkar ett fordons bruttovikt.

Vad innebär tresekundersregeln?

Lär dig använda tresekundersregeln för att säkert bedöma avståndet till framförvarande fordon. Välj en punkt längs vägen, som en vägstolpe, och räkna sekunder.

När gäller högerregeln?

Högerregeln i trafiken. Beskriver väjningsregler i korsningar och dess tillämpning på olika platser, som parkeringsplatser och terräng.

Vilka är reglerna för användning av bilbarnstol?

Säkra barn i bil med rätt skyddsutrustning. Förare ansvarar för säkring av barn under 15 år. Vi går igenom vad som gäller i olika åldrar enligt lagen.

Vad innebär tunnelseende?

Tunnelseende har en negativ påverkan på dig som bilförare. Vi går igenom vad som kan orsaka tunnelseende och vad det innebär.

När gäller utfartsregeln?

Utfartsregeln påverkar företräde vid utkörning från parkering, fastigheter, stigar, gågator och cykelbanor. Lär dig alla Sveriges trafikregler.

Vad ingår i totalvikten?

Totalvikt: Allt om Fordonsvikter och Lastkapacitet. Förstå betydelsen av totalvikt, tjänstevikt samt maxvikt och vad som räknas med i totalvikten.

Bedöms jag som förare annorlunda under prövotiden?

Överträdelser av trafikregler under prövotid: jämförelse med icke-provperioder, konsekvenser av att förlora körkortet samt vad du behöver göra efteråt.

Hur många frågor är det på teoriprovet?

Teoriprovet, även känt som kunskapsprovet, är en av de två segmenten som gör ditt förarprov. Du måste få godkänt på teoriprovet innan du kan ta ditt körprov.

Vilket ämne i bilens avgaser försämrar blodets förmåga att transportera syre?

Kolmonoxid, en farligt giftig gas, minskar blodets syreupptagningsförmåga, vilket kan orsaka trötthet. Bilar med katalysator reducerar kolmonoxidutsläpp.

Vilken försäkring är obligatorisk till bilen?

Få mer information om trafikförsäkring - som är ett lagstadgat krav för ett motordrivet fordon. Vi går igenom när den gäller, och vad den täcker.

Vilka fordon får du köra med ett B-körkort?

Få B-körkort med oss! Kör personbil eller lätt lastbil upp till 3500 kg. Koppla även en lätt släpvagn upp till 750 kg. Totalvikten får inte överstiga 3500 kg.

Vad innebär utfartsregeln?

I trafiken så finns det ett antal grundläggande regler som lägger grunden för trafiksäkerheten, utfartsregeln är en sådan, här går vi igenom när den gäller.

Vilka delar består förarprovet av?

Du behöver genomföra förarprovet innan du kan bli beviljad ett körkort. Här går vi igenom de olika beståndsdelarna samt vad som är bra att veta om förarprovet.

Vad är en trafikskola?

Trafikskolor ger dig omfattande stöd med teori- och körlektioner samt planering av nödvändiga riskutbildningar som riskettan och risktvåan och mer.

Hur länge gäller ett körkortstillstånd?

Innan du kan påbörja resan med att skaffa körkort så behöver du ett körkortstillstånd. Men har du koll på hur länge det är giltigt och när du måste skaffa nytt?

Vad kostar det att skriva kunskapsprovet?

Kunskapsprovet eller teoriprovet är där du får möjligheten att bevisa att du besitter den teoretiska kunskapen som krävs av alla landets bilförare.

När byter man till sommardäck?

Sommardäck är särskilt tillverkade för att användas på sommarväglag, men har du koll på efter vilket datum du kan byta till sommardäck enligt lagen?