Teoricentralen faktabanken sverige

Hur minskar man nervositet inför uppkörningen?

Det är fullt normalt att vara nervös inför uppkörningen. Vi delar med oss av vår erfarenhet och ger dig de bästa tipsen för att minska nervositeten!

Att vara nervös inför uppkörningen är fullt normalt, oavsett om det är din första uppkörning eller om du har misslyckade försök bakom dig sedan tidigare. Men, det finns ett par saker du kan göra för att minska din nervositet, eller för att göra den enklare att hantera.

  • Var på plats i god tid - på så vis så hinner du förbereda dig mentalt och kan fokusera på att slappna av eller fokusera innan det är dags att sätta igång.
  • Dela med dig - innan ni sätter er i bilen så kan du alltid nämna för din förarprövare att du är nervös. Då kan ni ofta prata kort innan ni kör iväg, så att du kan få svar på eventuella frågor eller få prata av dig lite.
  • Kom ihåg att du kan - innan du har bokat tid för uppkörningen så har du övningskört en hel del. Du har även fått ett godkänt betyg på det teoretiska provet. Alltså så kan du ju köra bil, även om det kan vara pirrigt så är det något som du har tränat inför.

Med dessa tips i åtanke så kan du förhoppningsvis minska stressen en hel del. Om du är förberedd och fokuserad i stunden så går det nog galant, lycka till!