Teoricentralen faktabanken sverige

När måste jag anmäla ägarbytet till Transportstyrelsen?

Sälj din bil snabbt och enkelt med Mina Fordon-appen. Anmäl ägarbytet digitalt till Transportstyrelsen inom 10 dagar efter försäljningen.

Att sälja en bil kan vara en utmanande process, men det som ofta överraskar bilägare mest är att försäljningen inte slutar när pengarna byter ägare.

Du som säljare har ett viktigt ansvar att anmäla om ägarbyte till Transportstyrelsen. Detta är ett kritiskt steg som måste tas inom 10 dagar efter försäljningen, och om det inte görs kan det leda till obehagliga konsekvenser både juridiskt och ekonomiskt.

Det kan tyckas som en komplicerad uppgift men för att underlätta hela processen för användare erbjuder Transportstyrelsen en app, Mina fordon, som gör det möjligt att anmäla ägarbyte digitalt. Genom att följa några enkla steg kan du snabbt och enkelt fylla i all nödvändig information och skicka den direkt till Transportstyrelsen.

Det första du behöver göra är att ladda ner appen och sedan logga in med BankID. Därefter ska du fylla i uppgifterna om förvärvaren av ditt fordon, som namn, personnummer eller organisationsnummer. Sedan behöver du fordonets registreringsnummer och datum för överlåtelse att fyllas i också. När alla uppgifterna är ifyllda kan du granska dem för att se till att allt står rätt till. När du är nöjd, bekräfta och skicka in anmälan. Processen är klar när du får en bekräftelse från Transportstyrelsen, vilket kan ta några dagar.

Mina fordon är ett snabbt, enkelt och effektivt sätt att anmäla ägarbyte och sparar dig den tid och det besvär som det traditionellt kan medföra. Det är viktigt att komma ihåg att försäljningen av din bil inte är slut förrän du har anmält ägarbytet till er Transportstyrelsen. Glöm inte att göra detta inom 10 dagar efter försäljning för att undvika eventuella böter eller andra problem.

Vi lever i en digital värld nu och det är dags att vi omfamnar tekniken för att göra våra liv enklare. Genom att fylla i informationen online sparar vi inte bara tid utan säkerställer också att allt är korrekt och att vi inte missar några viktiga steg i processen. Så nästa gång du säljer din bil, kom ihåg att ladda ner Mina fordon, fylla i uppgifterna, skicka in dem och sedan kan du le åt tanken på att ha slutfört försäljningsprocessen helt och fullt.