Vad innebär alkoholförbränning? Här hittar du innebörden av ordet samt en tabell som visar en genomsnittlig förbränningstid för olika former av alkohol.
Kroppen bryter ner alkohol i en jämn takt, men förbränningstiden varierar från person till person. Det finns inget sätt att påskynda processen – metoder som att dricka kaffe, ta en kall dusch eller motionera påverkar inte hur snabbt alkoholen lämnar kroppen. Den enda faktorn som påverkar alkoholförbränningen är tid.
Den genomsnittliga förbränningstakten ligger på cirka 0,1–0,15 promille per timme, men detta varierar beroende på:
Det är därför omöjligt att säga exakt hur lång tid det tar för någon att bli helt nykter efter att ha druckit alkohol.
Det finns riktlinjer som kan ge en ungefärlig uppfattning om hur lång tid det tar för kroppen att bryta ner alkohol. För en person med normal ämnesomsättning och en kroppsvikt på cirka 70 kg kan det ta:
Dessa siffror är endast uppskattningar och kan skilja sig åt mellan olika individer.
Nej, det finns inga bevisade metoder som kan snabba upp kroppens förbränning av alkohol. Vanliga myter inkluderar:
Det enda som hjälper är att vänta tills kroppen själv har förbränt alkoholen.
Det finns ingen säker gräns för hur lång tid du måste vänta innan du kör bil efter att ha druckit alkohol. Eftersom förbränningstakten är individuell är det alltid bäst att låta det gå längre tid än du tror behövs.
Om du exempelvis har druckit en flaska vin (75 cl, 12 %) kan det i vissa fall ta upp till 12 timmar innan alkoholen är helt förbränd. Har du druckit fyra starköl (5,0 %) kan det i vissa fall ta över 8 timmar innan alkoholen har försvunnit ur kroppen.
Det bästa sättet att vara säker är att inte köra alls dagen efter att du druckit.
Läs mer om gränserna för rattfylla och grov rattfylla här
Att köra bil med alkohol i kroppen är både olagligt och farligt. Vänta alltid tills du är helt säker på att alkoholen har lämnat kroppen innan du sätter dig bakom ratten.
Få de senaste nyheterna direkt i din inkorg.