Teoricentralen faktabanken sverige

Vad är viktigt att tänka på innan jag tar mopedkörkort?

Vi listar de saker som är viktigast att tänka på innan du skaffar mopedkortet. Vi hjälper dig på resan till att skaffa körkort, från början till slut.

Att ta mopedkörkort är ett spännande steg, och för många så är det ett första steg i att ge sig ut i trafiken. Men det kan även vara överväldigande, vi har därför skapat denna lista med några saker som är bra att veta eller som är viktiga att tänka på inför det att du tar mopedkörtkort.

  • För att få ta ett mopedkörkort för moped klass I (AM) så behöver du vara minst 15 år gammal och ha ett godkänt teoriprov hos Trafikverket.
  • Innan du kan gå teoriprovet så behöver du först ha slutfört ett AM-utbildning och få ett godkänt betyg. Denna utbildning är giltig i upp till fem år efter slutförandet.
  • För dig som är under 18 år när du bokar in dig för ditt AM-prov så finns särskilda krav. Du behöver då till exempel betala avgiften för provet och ha blivit fotograferad senast 25 timmar innan provets start. Om du inte möter dessa krav så blir ditt prov avbokat per automatik.

Kom ihåg att ha med dig en giltig ID-handling till Trafikverket, och att vara ute i god tid för att undvika att missa din provtid, lycka till!