Teoricentralen faktabanken sverige

Vad är viktigt att tänka på om man vill övningsköra privat?

Vi delar med oss av vår kunskap för vad som är viktigt att tänka på när man vill övningsköra privat. Allt från tillstånd och utbildningar till själva körningen.

Det allra viktigaste för dig som vill övningsköra privat, är att hitta en handledare som är villig att övningsköra med dig. Handledaren måste vara minst 24 år gammal och behöver själv ha haft sitt körkort i minst 5 år.

Din handledare behöver ansöka om ett tillstånd från Trafikverket innan ni kan ge er ut på vägarna. Tillståndet tar vanligtvis 2-3 veckor att komma fram, och är giltigt i 5 år. Viktigt att notera är att handledaren behöver ansöka om ett nytt tillstånd för varje person de övningskör med. Detta är särskilt viktigt att tänka på i familjer där en förälder kanske behöver övningsköra med flera personer.

Innan ni kan sätta igång så behöver ni gå en introduktionsutbildning tillsammans hos en trafikskola, sedan är det bara att sätta igång. Kom ihåg att du som övningskör privat alltid behöver ha en grön övningskörningsskylt synlig när du kör.