Bromssträcka

Bromssträcka

Vad är en bromssträcka? Här hittar du beskrivningen för vad den innebär, samt enkla räkneexempel för hur du beräknar bromssträckan.

Bromssträckan är då den sträckan som fordonet färdas, från och med att du har reagerat och agerat till att fordonet stannar. Med andra ord den sträckan där du hela tiden håller ner bromspedalen. Här finns det givetvis flera orsaker som påverkar bromssträckan såsom vägens lutning, väglag, väder, däck, bilmodell m.m. Huvudfaktorn till bromssträckan är dock hastigheten. För varje gång du multiplicerar fordonets hastighet gör du en kvadratisk ökning på bromssträckan.

Hur beräknas bromssträckan? För att få en generell uppfattning kan dock nedanstående formel användas. Den är framtagen med antagandet att bilen färdas på torrt väglag under en vanlig sommardag. Formel: (hastighet / 10)^2 * 0,4 = bromssträcka Beskrivning av formel

Uträkningsexempel (60 / 10)^2 * 0.4 = 14.4 Skulle du åka 60 km/h och du börjar bromsa under en vanlig sommardag där vägen är torr tar det 14,4 meter att faktiskt stanna.