Teoricentralen faktabanken sverige

Elsystem

Vad är ett elsystem? Vi förklarar vad ett elsystem innebär i relation till bilar, hur energin lagras och hur den används för diverse system.

Elsystemet är en viktig del av fordonsfunktionalitet och driver en rad olika elektriska komponenter i bilen. Det ansvarar för att generera, lagra och distribuera elektrisk energi till olika system, inklusive belysning, instrumentbräda, startmotor, generator och mycket mer.

En av de viktigaste komponenterna i elsystemet är generatorn. Generatorn omvandlar rörelseenergi från motorn till elektrisk energi och laddar samtidigt batteriet. Detta säkerställer att fordonets elektriska system fungerar korrekt och att batteriet hålls laddat.

Startmotorn är en annan nyckelkomponent i elsystemet. Den används för att starta motorn genom att leverera tillräcklig kraft för att vrida motorns svänghjul. Startmotorn är aktiv vid startögonblicket och hjälper till att få motorn att snurra igång för att starta fordonsdriften.

Eftersom att elsystemet används för att starta bilen, och batteriet laddas vid drift så kan det uppstå jobbiga situationer där batterier laddas ur när bilen är avstängd. I dessa fall så behöver du starthjälp från en annan bil med startkablar.