Teoricentralen faktabanken sverige

Vad behöver jag kunna för att klara uppkörningen?

Att boka in uppkörningen är ofta ett nervöst moment. Här går vi igenom vad du behöver kunna för att klara uppkörningen så att du får utmärkta förutsättningar.

Vid uppkörningen så behöver du kunna uppvisa att du är en trygg och självsäker bilförare, samt att du kan alla lagar och regler som gäller på vägarna.

Detta innebär bland annat följande punkter.

  • Fordonskännedom - Du ska kunna kontrollera bilens olika funktioner som torkare och belysning. Samt vara medveten om de potentiella riskerna som kan uppstå om bilen inte fungerar som den ska.
  • Sparsam körning - även kallat eco driving, så är det viktigt att du kan visa att du kan planera din körning och manövrera bilen på ett miljövänligt och bränsleeffektivt sätt.
  • Manövrering av bilen - Du behöver uppvisa att du kan gasa och bromsa på ett mjukt och naturligt sätt, samt att du exempelvis kan svänga och parkera på ett korrekt och tryggt sätt.
  • Trafiksäkerhet - Du behöver visa att du kan anpassa din körning efter miljö och väglag, samt att du visar att du är uppmärksam på eventuella risker.
  • Trafikregler - Slutligen så behöver du visa att du vet vilka lagar och regler som gäller i trafiken. Detta innebär bland annat att du kan följa skyltar och förstår koncept som väjningsplikt och enkelriktade vägar.