Teoricentralen faktabanken sverige

Bilbälte

Vad är ett bilbälte? Här hittar du definitionen av ett bilbälte, vilka regler som gäller samt hur ett bilbälte ska sitta i förhållande till kroppen.

Bilbälte är den viktigaste säkerhetsdetaljer som finns i en bil, bilbälten finns i både framsätet och i baksätet. Denna detalj räddar oss från livsfarliga olyckor som kan ske längs vägen. Vi har tvåpunktsbältensom minskar skaderisken med 20% och sedan har vi trepunktsbälten som minskar skaderisken med 50%. Vi har även något som kallas för bältessträckare och dennes funktion är att dra åt bilbältet. Kombinationen av trepunktsbälten och bältessträckare gör så att skaderisken minskar med ca 55% istället för 50%. Lagen i sverige säger att alla som befinner sig i en bil skall ha bälte på sig och det är just för att skydda sig när en olycka uppstår. Denna lag gäller för vuxna samt barn, barn som är kortare än 135 cm har som krav att ha en särskild skyddsanordning, såsom babyskydd, bilbarnstol eller bältesstol/kudde.Bilbälten ska användas på följande sätt:

  • Det är viktigt att den nedre delen av bilbältet sitter över höftbenet ner mot låren och inte över magen. Placeras underdelen av bilbältet över magen så finns det en stor risk att den nedre delen av bältet tränger sig in i magen i samband av en kollision och kan orsaka inre blödningar.
  • Bilbältet skall alltid sitta åt mot kroppen, då den ger bäst effekt på detta sätt.
  • När du ska köra en bil så är det viktigt att du inte har några tjocka ytterkläder på dig, detta är just för att om du nu skulle ha det så placeras inte bilbältet på ett korrekt sätt. Bilbältet hamnar oftast fel när du har tjocka ytterkläder på dig. Underdelen av bilbältet ska sitta under ytterkläderna över höftbenet ner mot låren.
  • En annan viktig punkt om bilbälten är att bilbältet inte ska vara skadat eller vridet vid användning och det är just för att ifall en olycka uppstår så finns det en risk att bältet slits av i samband med kollisionen.
  • När du är gravid är det viktigt att du använder bältet på rätt sätt, för nu skyddar du inte bara ditt liv utan även på fostrets liv som finns i din mage. Bältet ska användas på följande sätt, diagonala bältet ska gå vid sidan av magen, mellan brösten och nära halsen. Underdelen av bältet ska placeras så långt ner mot låren som möjligt och det gör så att fostret inte hamnar i kläm. När du börjar närma dig slutet av din graviditet är det viktigt att du inte kör bil.