Teoricentralen faktabanken sverige

Mörker

Vad innebär mörker? Vi förklarar vad mörker är för något och erbjuder nyttiga tips för dig som planerar att köra bil i mörker.

Mörker är frånvaro eller brist på ljusstrålar. Den mörkaste delen på dygnet infaller på natten. Körning i mörker är extra riskfyllt och det är därför viktigt att tänka på följande:

  • Använd helljus när det är möjligt, helljus lyser upp vägen ca 150 meter framåt och är ett enkelt sätt att få bättre sikt i mörker. Tänk på att slå av helljusen vid behov för att inte blända andra trafikanter.
  • Var uppmärksam på fotgängare, en fotgängare med reflex kan du enkelt se på långt avstånd upp emot 100 meter bort med halvljus, men en fotgängare utan några reflexer kan vara svår att upptäcka innan de är ca 25 meter bort med halvljus.
  • Fokusera blicken på rätt plats, om du får möte i mörker så bör du fokusera blicken snett åt höger för att undvika att bländas.
  • Om du behöver stanna på vägen i mörker, tänd då parkeringsljusen eller ställ ut en triangel för att uppmärksamma andra trafikanter.