Teoricentralen faktabanken sverige

Bilbarnstol

Vad är en bilbarnstol? Lär dig om de olika typerna av bilbarnstolar som finns tillgängliga, och i vilka åldrar de ska användas.

De som är kortare än 135 cm skall använda skyddsanordningar som är särskilt anpassade för barn. Bilbarnstolen används för barn som vuxit ur babyskyddet, efter cirka 9 månader. Alla barn som är längre än 135 cm behöver endast använda ett vanligt bilbälte. Olika skyddsanordningar: För att öka säkerheten för barn används särskilda skyddsanordningar. Vilken typ av skyddsanordning som ska användas bestäms framför allt av barnets längd. Du som förare ansvarar för att samtliga barn under 15 år sitter skyddat och använder säkerhetsbälte.Det finns fyra typer av skyddsanordningar för barn: bältesstol, babyskydd, bälteskudde och bakåtvänd bilbarnstol. Vilken av dessa som ska användas beror främst på barnets längd, men även barnets vikt och ålder kan komma att spela in. Finns en aktiv krockkudde installerad får ingen av skyddsanordningarna användas.

  • åldern 0 månader till 9 månader används babyskydd (inte om det inte passar).
  • åldern 9 månader till 4 år används bakåtvänd bilbarnstol (inte om det inte passar). Ska sitta bakåtvänd i framsätet eller vanligt i baksätet.
  • åldern 4 år till längre än längden 135 cm används bälteskudde eller bältesstol. Dessa används framåtvänt och i samband med vanliga bilbälten helst i baksätet.

Det finns två undantag där dessa skyddsanordningar inte kan eller behöver användas:

  • är barnet yngre än tre år gammal får hen åka taxi vid kortare och tillfälliga sträckor med kravet att denne sitter i baksätet.
  • är barnet tre år eller äldre, men kortare än 135 cm, får hen åka med bilbälte så länge hen sitter i baksätet och så länge sträckan som skall köras är kort.